Amsterdam behoudt 12e plaats op ranglijst leefbare steden

19 december 2018

Wenen blijft al jaren de meest leefbare stad in Europa en wereldwijd, en biedt inwoners en expats een hoge mate van veiligheid, goed openbaar vervoer en een divers aanbod culturele en recreatieve voorzieningen. De ranglijst van de meest leefbare steden in de wereld wordt jaarlijks gepubliceerd door het adviesbureau Mercer en is bedoeld voor internationale bedrijven die personeel naar het buitenland zenden.

Amsterdam is er in 2018 in geslaagd om op dezelfde plaats te blijven, als in 2017, namelijk de 12e plaats. De Nederlandse hoofdstad scoort zoals altijd goed op factoren als onderwijs, economisch klimaat en de sociaal-culturele omgeving, maar blijft buiten de top-10 vanwege toenemende verkeersproblemen. Mercer verbindt het succes van buitenlandse opdrachten met onder andere het gemak van reizen en communicatie. Amsterdam kan in de komende tijd de meeste winst behalen op het gebied van verkeer.

''

Internationale aantrekkelijkheid van Europese steden niet onder druk

Niet alleen Amsterdam, maar ook de andere Europese steden in de top-15 wisten hun hoge positie op de ranglijst te behouden. Het onderzoek wijst uit dat ondanks de economische en politieke beweeglijkheid in Europa, mede veroorzaakt door onzekerheid rond de Brexit, Europese steden nog altijd ‘s werelds beste leefbaarheid hebben en hiermee aantrekkelijke bestemmingen zijn voor expats. Als het gaat om stadshygiëne, waarbij wordt getoetst op afvalverwerking, luchtvervuiling, kwaliteit van water en riolering, dan scoren vooral de Scandinavische steden goed met Helsinki, Kopenhagen, Oslo en Stockholm in de top-10. Amsterdam staat op de lijst van stadshygiëne op 23e plek wereldwijd.