Amsterdam hoort tot de Global Elite van meest invloedrijke steden wereldwijd

19 december 2018

Amsterdam handhaaft haar positie in top 25 van de meest invloedrijke steden in de wereld en hoort tot de Global Elite zowel in 2017 als in 2018. Dit blijkt uit de Global Cities Index van ATKearney, het Amerikaanse consultancybedrijf dat wereldsteden rangschikt op huidige prestaties en toekomstpotentieel. Deze informatie is waardevol voor bedrijfsleiders wanneer zij nieuwe locaties voor internationale uitbreiding overwegen.

Elk jaar stelt AT Kearney twee lijsten samen op basis van de Global Cities Index: met de huidige en de toekomstige prestaties.1) Steden die op beide lijsten in de top 25 vallen, horen tot de Global Elite (in de tabel hieronder grijs gemarkeerd). Amsterdam heeft de 22e plaats wereldwijd wat betreft huidige prestaties en de 6e plaats qua toekomstpotentieel. Samen met Londen, Parijs, Brussel, Moskou, Berlijn en Wenen hoort Amsterdam tot de meest invloedrijke steden in Europa. Wereldwijd zijn er in totaal 17 steden die op de beide lijsten in de top 25 vallen.

''

Toekomstpotentieel in Amsterdam verbeterd

De huidige prestaties van Amsterdam blijven stabiel, terwijl de toekomstperspectieven zijn verbeterd. in 2018 staat Amsterdam op de 6e plaats op de ranglijst van het toekomstpotentieel, tien plaatsen hoger dan in 2017. De Nederlandse hoofdstad scoort vooral hoog op persoonlijke vrijheden.

1) Huidige prestaties worden gemeten op het gebied van vijf dimensies: zakelijk klimaat, menselijk kapitaal, politieke invloed, informatie uitwisseling en cultuur. Bij toekomstpotentieel wordt er gekeken naar vier dimensies: persoonlijk welzijn, economie, innovatie en bestuur.