Amsterdam op achtste plek in Smart City Index

8 maart 2018

Amsterdam staat in de top 10 van internationale Smart Cities. Dit blijkt uit een onderzoek van de EasyPark Group, een Zweeds bedrijf dat gespecialiseerd is in smart parkeeroplossingen. EasyPark Group gebruikt big data van sensoren en apps in verschillende wereldsteden voor de berekening van de Smart City Index. Volgens deze index heeft Kopenhagen een grote voorsprong op de rest van de wereld als het gaat om digitalisering, vervoer en mobiliteit.

Voor de Smart City Index (SCI) zijn honderd wereldsteden gerangschikt op het gebied van mobiliteit, duurzaamheid, bestuur, digitalisering en innovatie. Hiervoor zijn verschillende indicatoren gebruikt, onder andere penetratiegraad van smartphones, beschikbaarheid van 4G en wifi hotspots, investeringen in schone energie en aanwezigheid van diensten voor het delen van auto's. Daarnaast zijn 20.000 journalisten gespecialiseerd in technologie en stadsplanning gevraagd om hun expertise en oordeel te gegeven over de steden. Met de SCI kan worden onderzocht in hoeverre steden zijn voorbereid op de toekomstige mobiliteitsgroei. Kopenhagen, Singapore en Stockholm hebben wereldwijd de hoogste scores volgens SCI.

''

Kracht van Amsterdam op gebied van burgerparticipatie en digitale overheidsdiensten

Amsterdam staat op de achtste plaats op de wereldranglijst, maar is de vierde Europese stad in SCI met Kopenhagen, Stockholm en Z├╝rich voor zich. Vooral op het gebied van burgerparticipatie en digitale toegang tot overheidsdiensten scoort Amsterdam relatief hoog. Als het gaat om schone energie en milieubescherming heeft Amsterdam lage scores.

www.easyparkgroup.com/smart-cities-index/

''