Amsterdam voor het eerst in top 10 favoriete wereldsteden

8 maart 2018

Amsterdam is de tiende favoriete stad in de wereld als het gaat om wonen, bezoeken en zaken doen. In 2017 staat de Nederlandse hoofdstad voor het eerst in de top 10 op de lijst van 60 steden die het marktonderzoeksbureau Ipsos rangschikt op basis van de Top Cities Index (ITCI). In 2013 stond Amsterdam nog op de 14de plaats. New York staat net als in 2013 bovenaan in de ITCI. Als alleen wordt gekeken naar Europese steden staat Amsterdam op de 5de plaats.

Voor de ITCI zijn 18.500 volwassenen uit 26 landen verspreid over de wereld gevraagd naar hun favoriete stad om te bezoeken, om in te leven en om zaken in te doen. Hiervoor kon een keuze worden gemaakt uit 60 wereldsteden. Amsterdam is door 12% van de respondenten gekozen tot de beste stad om in te wonen, door 10% als de beste stad om te bezoeken en door 5% als de beste zakenstad. Dit levert Amsterdam een totale indexscore van 27 en daarmee de 10de positie op de ranglijst (zie tabel hieronder). De top drie beste steden bestaat uit New York, Abu Dhabi en Londen.

''

Amsterdam populairder als stad om te wonen en te bezoeken dan zakenstad

Als het gaat om favoriete steden om in te wonen, dan deelt Amsterdam 6de positie met Londen, Toronto en Oslo. Voor Amsterdam is dit een stijging van vier plaatsen vergeleken met 2013. In Europa doen alleen Z├╝rich en Stockholm het beter met een 1ste en 3e plek. Als het gaat om favoriete steden om te bezoeken is Amsterdam twee plaatsen gestegen naar de 8ste plaats in 2017. In Europa heeft Amsterdam alleen Parijs, Rome en Londen voor zich in de ranglijst van beste bezoekersbestemmingen. Als stad om zaken in te doen valt Amsterdam buiten de top 10.