Amsterdam hoogst genoteerde Europese stad in Safe Cities Index

19 februari 2018

Amsterdam staat op de 6e plaats in de ranglijst van de veiligste steden in de wereld en is hiermee de hoogst genoteerde Europese stad. Tokio is de veiligste stad ter wereld, gevolgd door twee andere Aziatische steden Singapore en Osaka.

Dit blijkt uit de Safe Cities Index (SCI) die door het Britse weekblad The Economist eind 2017 is gepubliceerd. De SCI die voor het eerst in 2015 is uitgebracht, is bedoeld voor beleidsmakers als hulpmiddel bij het identificeren van de veiligheidsproblemen in steden. In de SCI worden 60 wereldsteden beoordeeld op het gebied van digitale veiligheid, veilige infrastructuur, persoonlijke veiligheid en gezondheidszorg. Deze vier gebieden zijn gevormd uit 49 kwantitatieve en kwalitatieve indicatoren.

Amsterdam is sterk in digitale veiligheid en infrastructuur

Zowel in 2015, als in 2017 staat Amsterdam in de top 10 van de veiligste steden in de wereld. Het beste scoort Amsterdam op het gebied van digitale veiligheid met een vierde positie op de ranglijst. Hiermee heeft de Nederlandse hoofdstad een grote inhaalslag gemaakt ten opzichte van het vorige onderzoek. In 2015 stond Amsterdam nog op de 17e plaats qua digitale veiligheid. Ook qua persoonlijke veiligheid en infrastructuur staat Amsterdam relatief hoog op de ranglijst.

Alleen op het gebied van gezondheidszorg valt Amsterdam met een 12e plaats net buiten de top 10. Andere Europese steden doen het juist beter op het gebied van de gezondheidszorg en domineren op dit gebied de wereldtop 10.

''
''