Amsterdammers bezoeken markten voor de gezelligheid

17 januari 2018

De belangrijkste motivatie voor Amsterdammers om naar de markt te gaan is vanwege de gezelligheid op de markt en de sfeer die er heerst. Zes van de tien Amsterdammers bezochten in de periode 2015-2016 vooral markten in hun eigen buurt en kopen daar hun dagelijkse boodschappen, zoals fruit, groente en vis. Dit blijkt uit onderzoek van OIS in opdracht van Economische Zaken op vijftien warenmarkten in Amsterdam.

Albert Cuypmarkt heeft grootste geografische bereik
De Albert Cuypmarkt is in 2016 de best bezochte markt. Niet alleen buurtbewoners uit Stadsdeel Zuid, maar ook uit de aangrenzende buurten in Oost, Nieuw-West en Centrum geven bewoners aan vaak naar deze markt te gaan. Verder blijkt dat buurtbewoners vooral naar markten gaan in hun eigen buurt. Zo gaan de bewoners in het oostelijk deel van Centrum naar Nieuwmarkt en in het westelijk deel naar Lindengracht en Noordermarkt. Kleine markten zoals de  markt op Lambertus Zeilplein, IJburg (Reuring), Van Eesterenlaan en Kraaiennest trekken vooral bezoekers aan uit de direct omliggende buurten van de markt.

Markten in Centrum best beoordeeld
Aan de bezoekers van de markten in Amsterdam en aan passanten (geïnterviewd in de straten er omheen) is gevraagd om de markten te beoordelen. De markten in Centrum (Lindengracht, Noordermarkt en Nieuwmarkt voorop) worden het beste beoordeeld op punten als sfeer en op het algemeen oordeel.


Te weinig variatie belangrijkste verbeterpunt op markten
Aan bezoekers, passanten en ondernemers op markten is gevraagd wat de belangrijkste verbeterpunten zijn op de markten in Amsterdam. De genoemde antwoorden zijn gecategoriseerd tot items. Ongeveer de helft van de bezoekers weet geen verbeterpunten te noemen, of vindt dat er niets veranderd hoeft te worden. Bijna 10% vindt echter dat er te weinig variatie is op de markt waar zij vaak komen. Ongeveer 6% meent dat het aanbod aangepast zou kunnen worden of dat de kwaliteit van de aangeboden waar verbeterd zou moeten worden.


Download