Hogere kamerbezetting en hogere prijzen door toename aantal buitenlandse bezoekers

2 februari 2017

De vraag naar hotelkamers in Amsterdam en andere gemeenten in de metropoolregio stijgt al voor het zevende jaar op rij. In 2015 en 2016 wordt de stijging vooral door een toename van het aantal buitenlandse bezoekers veroorzaakt. Het hotelaanbod in de MRA, vooral in Amsterdam en Haarlemmermeer, neemt ook jaarlijks toe - evenals de kamerbezetting en prijs.

De toenemende vraag naar overnachtingen in Amsterdam komt tot uitdrukking in de toegenomen kamerbezetting en kamerprijs. Op jaarbasis zijn Amsterdamse hotels voor meer dan 80% bezet, hoger dan in de afgelopen jaren en hoger dan hotels in de regio en de rest van Nederland. Het centrum van Amsterdam is de meest gewilde overnachtingslocatie: hotels in alle sterklassen zijn hier beter bezet en hoger geprijsd dan elders. Sinds 2010 zijn er in het stadsdeel Centrum ruim 2.000 kamers bijgekomen, evenveel als in Nieuw-West. De kamerbezetting in Centrum is echter hoger dan buiten de ring A10. Hotels buiten de ring A10 zijn op hun beurt weer beter bezet dan hotels in de regio.

MRA tot 2022: nieuw overnachtingsbeleid en verwachting van gematigde hotelgroei
De gemeente Amsterdam gaat uit van een scenario waarin het aantal overnachtingen en het aantal kamers in de komende zes jaar zullen toenemen.  Sinds de oprichting van het online platform Airbnb in 2008 neemt vakantieverhuur door particulieren in hoog tempo toe in Amsterdam. Een gevolg van het toenemende aantal hotels en vakantieverhuur is de toenemende concurrentie binnen de hotelmarkt en tussen hotels en particulieren. Het gemeentelijke hotelbeleid is mede daarom  aangepast. Sinds 1 januari 2017 is een nieuw overnachtingsbeleid van kracht dat zich richt op alle vormen van verblijfsaccommodaties, vanaf 1 nacht tot 12 maanden.

Download
Internet