Peiling partijvoorkeuren Gemeenteraadsverkiezingen

17 januari 2018

In de aanloop naar de Gemeenteraadsverkiezingen van 21 maart peilt OIS de politieke voorkeur van Amsterdammers. Het onderzoek is uitgevoerd voor Het Parool en AT5 onder 680 Amsterdammers en geeft aan wat de voorkeuren zijn van Amsterdammers op dit moment.

Verkiezingsdatum nog veelal onbekend, hoge stemintentie
De datum van de Gemeenteraadsverkiezingen is bij een kwart van de respondenten bekend. Ruim de helft van de respondenten geeft aan niet te weten wanneer de verkiezingen plaatsvinden, de rest noemt een andere datum. Acht op de tien respondenten zijn van plan om op 21 maart te gaan stemmen. Daarbij moet worden opgemerkt dat de stemintentie altijd wordt overschat in peilingen. Bij de laatste Gemeenteraadsverkiezingen in 2014 stemde 50,3% van de Amsterdammers. Door deze doorgaans lage opkomst in vergelijking met Tweede Kamerverkiezingen werkt het opkomen of thuisblijven van specifieke kiezers groepen relatief sterk door in de uitslag. Dat krijgt extra betekenis nu drie nieuwe partijen kans maken op een zetel.

D66 grootste partij, kwart heeft nog geen voorkeur
Ruim een kwart van de respondenten heeft nog niet besloten op welke partij zij zullen stemmen. Onder degenen die het wel weten is D66 de grootste, gevolgd door PvdA en GroenLinks. Onderstaande resultaten zijn indicatief. Veel kiezers weten nog niet (zeker) of ze gaan stemmen en op wie; de campagne moet nog beginnen.

Woningmarkt belangrijk thema, linkse coalitie heeft voorkeur
Gevraagd naar de drie thema’s of onderwerpen die een rol spelen in de keuze voor een partij bij de Gemeenteraadsverkiezingen, noemt de helft van de respondenten de (gezondheids)zorg. Onderwijs en milieu worden door een derde genoemd.

De helft van de respondenten is van mening dat GroenLinks zeker in de coalitie zou moeten zitten na de Gemeenteraadsverkiezingen. Het aandeel dat de PvdA in de coalitie wil zien is bijna even groot, en 39% wil dat D66 de deelname aan de coalitie voorzet.

Download