januari 2014
februari 2014
maart 2014
april 2014
mei 2014
juni 2014
juli 2014
augustus 2014
september 2014
oktober 2014
november 2014
december 2014

Hoge kosten openbaar vervoer in Amsterdam

10 november 2014

De vervoerskosten in Amsterdam behoren tot de hoogste ter wereld.

Op de lijst van 60 wereldsteden staat Amsterdam op de 54e plaats qua prijs voor een rit met het openbaar vervoer, taxi of Uber. Dit blijkt uit onderzoek van GoEuro naar vervoerskosten in de wereld. De wereldsteden zijn gerangschikt volgens de Stedelijke Transport Index.

Onderzoekers van GoEuro hebben informatie verzameld over de prijzen van één enkele rit met het openbaar vervoer, een rit van 10 km met de taxi en een vergelijkbare rit met een taxi-alternatief zoals Uber. Bij deze laatste categorie werd gekeken naar de gemiddelde prijs van verschillende alternatieve vormen van taxidiensten en ‘carsharing’. In Azië zijn de prijzen het laagst en in West-Europa het hoogst, vooral in Zweden.

Prijzen voor een rit met verschillende soorten vervoer in EU-hoofdsteden, 2014

Stockholm, Londen en Amsterdam duurste hoofdsteden binnen EU

Het Amsterdamse openbaar vervoer is duurder dan in de andere hoofdsteden van de Europese Unie. Alleen in Londen en Stockholm zijn de prijzen nog hoger. Een rit met de bus of tram kost in Amsterdam 2,80 euro, terwijl men in Lissabon voor de helft van dit bedraag reist. Een taxirit van 10 kilometer kost in Amsterdam bijna 29 euro -  het dubbele van een taxirit in Rome en een tientje meer dan in Berlijn. Ook zijn de alternatieve vormen van taxidiensten zoals Uber relatief duur in de Nederlandse hoofdstad in vergelijking met de rest van de EU. De bovenstaande figuur laat de vijf duurste en de vijf goedkoopste EU-hoofdsteden zien oplopend gerangschikt naar vervoerskosten.

Internet