januari 2015
februari 2015
maart 2015
april 2015
mei 2015
juni 2015
juli 2015
augustus 2015
september 2015
oktober 2015
november 2015
december 2015

Amsterdam en Rotterdam opgenomen in internationaal Open City Data Portal

17 juni 2015

In mei 2015 was de officiële opening van het WCCD Open City Data Portal - het internationale online platform voor gestandaardiseerde stedenindicatoren.

Het portaal biedt gratis toegang tot een set van honderd indicatoren in twintig wereldsteden, waaronder Amsterdam en Rotterdam. Het unieke van deze dataset is dat alle statistieken zijn verzameld volgens de kwaliteitsnormen van het ISO 37120-certificatiesysteem. Dit wil zeggen dat ze voldoen aan dezelfde definitie, zijn geverifieerd door het WCCD en statistisch gezien vergelijkbaar zijn. Hiermee kunnen nauwkeurige benchmarkonderzoeken worden gedaan. De data is bedoeld voor een breed publiek zoals ambtenaren, onderzoekers en burgers.

Internationale standaard
Het WCCD Open City Data Portal is ontwikkeld door het Global Cities Institute in Toronto en The World Council on City Data (WCCD). Het portaal geeft toegang tot een set wereldwijd vergelijkbare, gestandaardiseerde indicatoren op het gebied van levenskwaliteit en duurzame ontwikkeling. Alle indicatoren voldoen aan de nieuwe internationale datastandaard van het ISO 37120 –certificatiesysteem. In het najaar van 2014 kregen Amsterdam en Rotterdam hun eerste internationale ISO-certificaat. 

Stedenvergelijking
De honderd indicatoren zijn verdeeld over zestien thema’s, waaronder economie, onderwijs, energie, gezondheid, recreatie en veiligheid. De Open City Data Portal biedt verschillende interactieve manieren om gegevens te kunnen vergelijken: per thema, per indicator en per groep steden. In de figuur hieronder worden alle steden vergeleken op basis van twee indicatoren: luchtverbindingen en fietspaden. Amsterdam heeft goede prestaties op het gebied van infrastructuur en verbindingen. 

WCCD stedenvergelijking volgens twee indicatoren WCCD stedenvergelijking volgens indicator Indoor Recreation Space


Wie zelf met de cijfers wil werken kan een groep steden kiezen om de aantallen te vergelijken, zoals op de afbeelding hieronder. De cijfers kunnen ook worden gedownload voor een eigen data-analyse.

WCCD economische indicatoren voor een groep steden
WCCD economische indicatoren voor een groep steden


World Council on City Data: Use of this material is authorized by the World Council on City Data subject to the Terms of Use for the WCCD Website as stated at www.dataforcities.org.Internet