januari 2015
februari 2015
maart 2015
april 2015
mei 2015
juni 2015
juli 2015
augustus 2015
september 2015
oktober 2015
november 2015
december 2015

Nieuwe brede VO school in Amsterdam: liefst binnen de ring A10

28 september 2015

Als het gaat om de locatie van een nieuwe school geldt: hoe centraler hoe beter. De ouders zien het liefst een nieuwe school binnen de ring A10, terwijl Nieuw-West, Westpoort, Zuidoost, IJburg, Weesp en Amstelveen minder aantrekkelijke gebieden zijn voor een nieuwe school.

Ouders van leerlingen met basisschooladvies havo en/of vwo zeggen liever een nieuwe middelbare school zonder specifiek onderwijsconcept te willen in de stad en het liefst een havo/vwo of categorale vwo/gymnasium school. Toch worden het Montessori Lyceum Amsterdam en het Dalton Lyceum, twee brede scholengemeenschappen mét specifiek onderwijsconcept, het meest genoemd wanneer gevraagd wordt naar welke school zij hun kind het liefst zien gaan. Dit kan betekenen dat niet alleen het onderwijsconcept en het type school een rol spelen bij de schoolkeuze maar dat ook andere factoren belangrijk zijn, zoals bijvoorbeeld de onderwijskwaliteit of het imago van een school.

In april 2015 heeft OIS in opdracht van de Montessori Scholengemeenschap Amsterdam, het Spinoza Lyceum Amsterdam en de Stichting voor Voortgezet Vrijeschoolonderwijs Noord-Holland een onderzoek uitgevoerd naar  de belangstelling van Amsterdamse ouders in een nieuwe brede scholengemeenschap in Amsterdam (vmbo-t/havo/vwo) met montessori-, dalton- of vrijeschoolonderwijs. Er hebben bijna 200 ouders meegedaan aan het onderzoek.
Het onderzoek is uitgevoerd onder verschillende online panels van OIS. Deze panels worden gekenmerkt door het lidmaatschap van veel hoogopgeleiden. Bijna alle kinderen van de ouders in dit onderzoek krijgen naar verwachting havo en/of vwo als basisschooladvies, daarom kunnen we op basis van dit onderzoek alleen een uitspraak doen over specifiek deze groep ouders. 

Voorkeurslocatie van ouders voor een nieuwe school

Download